NTRNZ:n sarjat syntyvät täyttämään aukkoja olemassaolevassa tv-tarjonnassa. Mitä ihmiset haluavat katsoa? Mistä ilmiöstä pitäisi kertoa? Tällä reseptillä sai alkunsa myös 17. elokuuta 2023 MTV3-kanavalle sekä MTV Katsomoon pärähtävä uutuussarja Uskomattomat ympäristörikokset.

Uskomattomat ympäristörikokset lähti ajatuksesta tehdä ihmisiä kiinnostavaa true crime -sisältöä. Murha-aiheet eivät kuitenkaan tuntuneet meidän palaltamme kakkua. Yhdessä sisäisessä ideointipalaverissa pohdin sitten ääneen, olisiko ympäristörikollisuudesta jutun juurta tv-sarjaksi asti.

Teemu Hostikka, käsikirjoittaja ja vastaava tuottaja

Kävi ilmi, että aihe oli lievästi sanottuna valtava. Interpolin tutkimuksen mukaan ympäristörikollisuus on maailman kolmanneksi suurin rikollisuuden muoto huume- ja aserikollisuuden jälkeen. Avuksi sarjan konseptointiin, suunnitteluun ja toteutukseen pyydettiin rikostoimittaja ja -kirjailija Heidi Holmavuo.

Aleksi Rikkinen ja Liisa Heinonen tekemässä alustavaa tutkintaa Kakslauttasen jätteen polttoon käytetystä alueesta.

”Vitsi, mikä idea!” oli ensireaktioni. Sitten alkoi raaka työ: tilasin käräjäoikeuden päätöksiä vuosikymmenien ajalta, ja aloimme käydä niitä läpi. Mietimme, mikä on tarpeeksi massiivinen ympäristörikos, ja toisaalta, mikä avaisi parhaiten katsojan ymmärtämään asian vakavuutta? Valitsimme lopulta tapaukset, jotka läpileikkaavat koko Suomen – ja usean vuosikymmenen.

Heidi Holmavuo, käsikirjoittaja ja toimittaja

NTRNZ-sarjojen resepti: visuaalisuus, koukuttavuus ja vaikuttavuus

Uskomattomat ympäristörikokset on jo viides suuri NTRNZ-tuotanto moninkertaisesti palkitun Eränkävijöiden, sen kansainvälisen version Love of the Wildin, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa miljoonayleisölle esitetyn Magic in Laplandin sekä maailman lähes joka kolkkaan myydyn Vaietut arktiset sodat -historiadokumenttisarjan jälkeen. Mikä yhdistää NTRNZ-tuotantoja?

Näyttävyys ja visuaalisuus yhdistettynä koukuttavaan kerrontaan. Pyrimme saamaan katsojan nauliintumaan penkkiinsä.

Teemu Hostikka

Kymijoen pohja on paikoitellen maailman saastunein tutkittu joenpohja.

Uskomattomat ympäristörikokset -sarjassa nähdään entistä visuaalisempia 3D-animaatioita, joiden takana ovat NTRNZ:n taitavat Iikka Kinnunen ja Riku Paaso. Haasteena oli saada animaatioista tarkasti virallisia tutkimustuloksia vastaavat. Sarjan on leikannut Ville Sandqvist. Kolmikko on myös Vaietut arktiset sodat -dokumenttisarjan ja sen työn alla olevan kakkoskauden ydintiimiä.

Kuva Kakslauttasen animoidusta 3D-poikkileikkausmallista.

Vakaviakin aiheita käsitellessämme haluamme säilyttää viihdyttävän otteen ja välttää saarnaamista. Me tekijät emme toimi tuomarina, vaan annamme katsojalle mahdollisuuden tehdä omat johtopäätöksensä.

Teemu Hostikka

Hostikka muistuttaa, ettei dokumenttisarjojen itseisarvo ole kuitenkaan se, kuinka laadukkaasti ne on tehty. Tärkeintä on se, kuinka paljon ne vaikuttavat ympäröivään maailmaan. 

 

– Uskoisin, että sarja tulee herättämään paljon tärkeää keskustelua ympäristörikollisuudesta Suomessa. Toivottavasti se saa meidät Suomessa pohtimaan, miten jatkossa voitaisiin kestävästi tehdä liiketoimintaa, joka hyödyntää ympäröivää luontoa.

Sarja koulutti ja haastoi tekijöitään

Uskomattomat ympäristörikokset yllätti kokeneet tekijänsä. Varsinkin avausjaksossa nähtävä Kakslauttasen tarina osoittautui lopulta karmeammaksi kuin osattiin odottaa.

 

– Olimme tekemässä aivan erilaista jaksoa. Tutkimuksessa yrityksen moniongelmaisuus yllätti, ja siinä meni niin sanotusti käsikirjoitus uusiksi lennossa. Sarjan tekeminen on itselleni melkoinen oppimatka tutkivaan journalismiin. Meillä tuotantoyhtiöillä ja tv-kanavilla on iso vastuu, koska sisällöillämme vaikuttavuutta todella isoihin yleisöihin. Laadusta tai sisällöstä ei saa tinkiä, kertoo Teemu Hostikka.

Kakslauttasen lasi-igluja ilmasta kuvattuna.
Aleksi Rikkinen ja Emil Kastehelmi tutkimassa Helsingin alueen viemäriverkostokarttaa.

Heidille rikostutkintaprosessit olivat tuttuja, mutta ympäristörikollisuuden tuomiot yllättivät.

 

– Tuomiot ovat todella vähäpätöisiä vaikkapa talousrikostuomioihin nähden, vaikka ympäristörikoksilla tavoitellaan nimenomaan myös taloudellista hyötyä yritykselle.

 

Heidille selvisi, että ympäristörikosten tutkinta on pitkäkestoinen ja vaikea prosessi. Monet tuhoista tulevat ilmi vasta vuosien päästä, joten niihin johtaneisiin tapahtumiin päästään käsiksi usein myöhään. Myös haastattelujen toteutuminen vaati työtä.

 

– Asiat pitää voida kertoa ja todentaa ihmisten kertomusten kautta. Rikoksia käsiteltäessä on oma haasteensa löytää ihmisiä kameran eteen kertomaan tarinansa.

 

Kokenut kuvaaja Antti Hacklin oli mukana tallentamassa Vihdin ja Kouvolan kenttätutkimuksia ja haastatteluita.

Tässä työssä oppii yleensäkin paljon, mutta tämän sarjan haastattelut sekä järkyttivät että sivistivät. Erityisesti mieleeni jäi Kymi Oy:n entisen työntekijän kertomus syöpään kuolleista työtovereistaan, sekä laboratoriossa kuvaamamme saastuneen joenpohjan analyysiprosessi. Sain kuvata sekä piinkovia ammattilaisia työssään että ympäristötuhojen vaikutusta yksilötasolla.

Antti Hacklin, ohjaava kuvaaja

NTRNZ:n kuvaajista rikospaikkoja ja taustahaastatteluita tallensivat monissa suonsilmäkkeissä karaistuneet, Eränkävijöitä ja Vaiettuja arktisia sotia kuvanneet Miika Ylitalo, Henri Sorsa ja ohjaava kuvaaja Jani Honkakoski.

– Sarjaa oli aiheensa puolesta motivoivaa ja sopivasti haastavaa olla tekemässä. Tiesimme kuvaavamme maastoa, joka kätki melkoisia rikoksia – haasteena oli saada se näkymättömissä olevan uhkan tuntu kuviin. Dronekuvauksissa haasteena ovat myös lupa-asiat, joiden pitää olla kunnossa, sanoo ohjaava kuvaaja Jani Honkakoski.

Henri Sorsa ja Jani Honkakoski Longinojan kenttätutkimuksen kuvauksissa. Kenttätutkimuksen avulla haluttiin osoittaa, mihin sadevesiviemäriin kaadetut jätevedet päätyvät. Kuva: Aleksi Rikkinen

 

Tekijät toivovat yhdestä suusta, että sarja herättäisi ihmiset pitämään silmänsä auki, tunnistamaan ympäristörikokset paremmin ja ilmoittamaan epäilynsä.

Voi myös perehtyä käyttämiensä palveluiden tuottajien taustoihin paremmin ja varmistaa, ettei tue yrityksiä, joiden toiminta perustuu mahdollisesti laittomuuksiin.

Heidi Holmavuo

Alue, jossa Kakslauttasen rakennusjätteitä poltettiin ja varastoitiin.

Uskomattomat ympäristörikokset MTV3-kanavalla ja  MTV Katsomossa 17.8. alkaen.